top of page

                               Notă informativă                                                   
  Unimarket discounter :
     -este o rețea care funcţionează pentru a îmbunătăți bunăstarea clienților prin reducerea cheltuielilor lor pe bunuri de consum de calitate;
     -este o rețea care implementează cele mai bune produse de la cei mai buni producători la cele mai bune prețuri;
     -este o selecție unică de produse proprii, inclusiv produse de patiserie, copt, gătit și multe alte alimente;
     -este un serviciu de calitate, promoții regulare și oferte unice de preț; 
     -este o nouă rețea de creștere rapidă în formatul discounter care este o economie sau mai bine zis un magazin-economic destinat prentru achiziționarea bunurilor la prețuri reduse.

Primul magazin „Unimarket discounter„ a fost deschis la sfirșitul anului 2010,  în Ialoveni, dar acum există 14 magazine noi în toate raioanele din Chișinău.Principala caracteristică a Unimarketului este o orientare socială, pentru că ei vînd produse la prețuri mici, reduse și de bună calitate.Magazin „aproapre de casă„ .Confort maxim pentru cumpărători și de înaltă calitate produse - „cerințele de bază a Unimarketului Discount.

 

    Organizarea procesului de vînzare a mărfurilor în magazinele moderne necesită ca sala comercială să fie dotată cu diverse varietăţi, de mobilă comercială.În sala de comerţ mobila comercială se utilizează avînd cîteva scopuri.Cele mai răspîndite sunt rafturile sau vitrinele cu polițe deschise.Conform profilului specializării mărfurilor, se deosebesc rafturi universale și rafturi specializate.
     Rafturile universale sunt destinate pentru etalarea unui șir variat de mărfuri.Cele speciale pentru etalarea unei grupe speciale de mărfuri.Cu acest scop se folosesc: coșuri, casete, lădițe.Rafturile se utilizează pentru demonstrarea și păstrarea mărfurilor alimentare și nealimentare.Ele sint confecționate din metal.Intreprinderele de mobilă oferă o gamă variată de rafturi: de perete , insulare. Rafturile de perete au polițe pe de o parte, iar cele insulare au polițe din ambele părți.În Unimarketul Discounter nr. 8 se folosesc urmatoarele tipuri de rafturi:

Fig. 1 Rafturi de perete pentru pîine

Fig.2 Rafturi de perete cu coșuri pentru fructe și legume

Fig.3 Rafturi insulare pentru  diverse tipuri de produse : chimie, crupe, 

Fig.4 Rafturi cu console             pentru dulciuri sau fast fuduri

Fig.5 Rafturi pentru reviste

Fig. 6 Rafturi de perete pentru vinuri și băuturi alcoolice

În unitățile de comerț cu dimensiuni mari o importanță deosebită în dotarea sălii de comerț ii revine și barierelor pentru administrarea fluxurilor de cumpărători.Barierele sînt confecționate din metal și se instalează la intrarea și ieșirea din sala de comerț sau în interiorul sălii de comerț.

Fig.7 Bariere ce ne arata intrarea în sala comercială

Fig.8 Spatele barierei ce arată ca întrarea este interzisă

Cabinele de casă se montează din elemente și detalii cu scaun , dispozitiv pentru instalarea mașinii de casă . Din partea cumpărătorilor se monteaza o poliță suspendată pentru așezarea produselor procurate. Ele  sunt mecanice și nemecanice.Cele mecanice sînt dotate cu un conveier care regleaza viteza curentului de cumpărători în procesul achitării.În condiţiile actuale de dezvoltare a vînzării cu amănuntul, creşte importanţa de influenţă a mărcii nemijlocit la locul vînzărilor. Utilajul personalizat „o simbioză între arta şi posibilităţile tehnologice ale producătorului„ este instrumentul efectiv în promovarea produselor de o anumită marcă comercială.În unimaketul nr.8 sunt folosite cabine de casă mecanice.

Fig. 9 Poliță suspendată pentru așezarea țigărilor

Fig. 10 Cabină de casă

Fig. 11 Camerele ș dulapurile pentru păstrarea bagajelor

În unitățile de comerț cu amănuntul care utilizează metoda auto-servirii cumpărătorilor o importanță deosebită în organizarea procesului de deservire joacă camerele și dulapurile pentru păstrarea bagajelor cumpărătorilor.

   Păstrarea mărfurilor este o funcție importantă a unităților de comerț cu ridicata și cu amănuntul. Crearea condițiilor favorabile de păstrare a calității mărfurilor se poate asigura prin dotarea spațiului depozitar cu mobilă și utilaje de pastrare moderne. Din cele mai răspindite tipuri de mobilier comercial pentru păstrarea mărfurilor fac parte: stelajele, paletele, suporturile, grătarele, carcasele, containerele.

   Stelajul este o construcție în formă de carcasă, destinată pentru montarea polițelor sau instalarea containerelor,coșurilor.Ele pot fi mobile sau staționare.În dependență de tipul și profilul de marfă se deosebesc stelaje universale și specializate.Conform materialului de confecționare, distingem stelaje metalice, din lemn și stilaje combinate.
    Suportul este o construcție din lemn de forma unui dreptunghi plat.Are o lățime de 800 sau 1600 mm.Construcția suportului este nedemontabilă.

     Paleta este un suport din lemn sau metal, are la bază construcției o forma de dreptunghi, plan cu unu sau două blaturi cu piciorușe și diviziuni pentru cuplarea dispozitivului de incărcare-descărcare din două sau patru parți.Dupa particularitățile constructive, paletele pot da patru tipuri: de uz comun, cu bare , care asigură o mai bună stabilitate a mărfurilor, în forma de ladă și paletă-carucior.

Fig.!2 Palete -lada din lemn, plastic și metal

Fi.13 Stelaj cu rafturi pentru păstrarea mărfurilor neambalate

Fig.14 Palete din lemn și plastic

Fig.15 Stelaj cu rafturi pentru păstrarea fructelor și legumelor neambalate

Mobila-ambalaj este un articol special ce ține de mobilier comercial, destinat pentru instalarea,transportarea, păstrarea, etalarea și vînzarea mărfurilor în magazin prin metoda autoservirii. În dependență de construcția bazei, mobila-ambalaj poate fi de 3 tipuri: demontabilă, nedemontabilă, pliantă.Ca accesorii pentru etalarea mărfurilor servesc casetele, barele.Capacitatea de încarcare a utilajului-ambalaj variază pina la 300 kg.Utilizarea mobilei-ambalaj oferă o gamă de avantaje interprinderilor comerciale.

Fig. 16 Coșuri din plastic și metal

Fig.18 Cărucioare din metal pentru angajații marketului

Fig. 20 Ladă pentru gunoi în interiorul sălii comerciale

Fig. 17 Cărucioare din metal pentru cumărători

Fig.19Suporturi pentru coșuri

Fig.21 Ladă pentru gunoi la intrarea in Unimarket

   La categoria de inventar comercial se atribuie ansamblul de instrumene, unelte, mecanisme și instalații destinate pentru efectuarea operațiilor de pregătire a mărfurilor pentru vânzarea și prezentarea mărfurilor în procesul vînzării.Funcțiile inventarului comercial sunt determinate de destinatia lui.

   Rolul inventarului comercial se reduce în crearea confortului pentru personalul implicat în procesul comercial, în sporirea productivității muncii, ridicarea nivelului de deservire a clienților, în reducerea pierderilor de marfă în procesul păstrării, pregătirii pentru vînzare și deservirii cumpărătorilor.

    Inventarul trebuie sa fie simplu, rezistent , de dimensiuni rezonabile, comod pentru utilizare, să corespundă cerințelor estetice și igienico-sanitare.

   Inventarul comercial pentru despachetarea și pregătirea mărfurilor pentru vînzare de cele mai dese ori se utilizează în încăperile depozitare și auxiliare.În încăperile auxiliare și depozitare inventarul este necesar pentru efectuarea operațiilor de despachetare a mărfurilor primite în ambalaj de transport, inclusiv pentru sortare, porționare și pentru alte operații privind pregătirea mărfurilor pentru vînzare.

   Inventarul destinat pentru despachetarea ambalajului include instrumente menite să deschidă amabalajul din lemn, metal. Pentru deschiderea ambalajului din lemn se folosesc urmatoarele instrumente:ciocanul, cleștele, extractorul de cuie și instrumentele combinate.
Foarfecele-extractor
 de cuie este un instrument destinat pentru extraferea cuielor și tăierea panglicii metalice cu care este înfășurat sau fixat ambalajul.
Extractorul de cuie obișnuit are la unul sau ambele capete o tăietură radială pentru cuplarea și extragerea cuielor.
Ciocanul-extractor de cuie este un instrument care îndeplineste doua funcții:bate si extrage cuiele.

 

Fig. 22 Clește 

Fig. 23 Extractor de cuie

Fig. 24 Ciocan

  Pentru desfundarea butoaielor din lemn se folosește extractorul de cercuri în formă de potcoavă și ciocanul cu tăietura specială pentru cuplarea, fixarea si extragerea cercului.Minerul este confectionat din lemn, restul din me                                         Pentru despachetarea sacilor din in, cinepa, bumbac și hirtie, a cutiilor de carton se folosește cuțitul în formă de seceră cu îngroșare la capatul lamei, care apară ambalajul de deteriorări.Inventarul  pentru controlul calității mărfii în magazin se utilizeaza pe larg la verificarea calității diferitelor produse.Pentru verificarea calității oualor și vinului se utilizeaza ovoscopul-vinsoscopul.

    Pentru pregătirea mărfii și pentru vînzare se utilizeaza diferite unelte, dispozitive și mecanisme, constituite din:
      -inventarul pentru tăierea și sectionarea carnii și peștelui se folosesc topoare speciale,ferestraie mici de mîna cuțite de diferite forme
     -periile pentru curățirea  ambalajului.

Fig.25 Ferestrău mic de mînă

Fig. 26 Cuțite d ediferite forme și mărimi

Fig. 27 Topor pentru carne

Cuțitele se împart în 3 categorii:

-cuțite destinate pentru tăierea cărnii și a peștelui;

-cuțite gastronomice;
-cuțite pentru tăierea pîinii

Fig.28 Cuțite pentru tăierea pîinii

Fig. 29 Cuțite gastronomice

Fig. 30 Cuțite pentru tăierea carnei și a peștelui

    Cuțitul pentru înlăturarea oaselor dispune de o lamă îngustă, cu ajutorul căreia sunt înlăturate oasele din carne.Cuțitele gastronomice se folosesc pentru tăierea mezelurilor și a altor articole gastronomice.Cuțitul-strună se foloseste pentru tăierea bucății mari de unt.

Fig. 31 Cuțit pentru înlăturarea oaselor

Fig.32 Cuțitul strună pentru tăierea untului

Cleștele se deosebește după forma și destinație.
Acestea sunt: -clestele universale;

                         -cleste destinate pentru produsele de cofetarie;

                         -cleste pentru vinzarea pestelui.

 Lopățelele comerciale se folosesc pentru vînzarea produselor de băcănie, a semifabricatelor, produselor culinare și de cofetărie.

Fig. 33 Clește pentru carne

Fig. 34 Clește pentru pește

Fig. 36Clește pentru înghețată

Fig. 35 Lopățele pentru semifabricate

Fig.37 Tavă pentru semifabricate

             Inventar suplimentar
-inventarul  pentru curățenie (perii,mături,coșuri pentru gunoi)

-inventarul pentru calcul (farfurioare pentru monede,dispozitive de verificare a monedelor și a bancnotelor)

-inventarul antiincendiar (stingatorul, butoaiele cu apa, lăzile de nisip, lopata ,hirlețul, toporul)
-inventarul pentru supravegerea sălii comerciale(camera video)

Fig. 38 Cameră video

Fig.39 Inventar pentru curățenie

Fig.40 Inventar antiincendiar

Fig. 41 Dispozitiv pentru calcularea prețului 

                                                                                                                Concluzie
Unimarketul Discounter din sectorul buiucani strada Calea Ieșilor 55 este un market cu condiții foarte bune pentru consumatori cît și pentru lucrători.Consumatorii sunt foarte mulțumiți de deservirea acestui market. Curățenia și anturajul plăcut este mereu pe o scară înaltă ridicînduți dispoziția cu o muzică plăcută și glumele spuse de consultanți la apropierea de standurile de care sunt raspunzatori.

bottom of page